Ovaj tekst je isključivo osobno zapažanje i mišljenje autora*

Svaki čitatelj ovog teksta je jednom bio dijete, možda ga i djeca čitaju, što zbilja ne preporučam. Hoću reći…

Vaše iskustvo djetinjstva je jednako podobno za zapažanje kao i svačije. Ni jedno istraživanje ni znanstvena teorija ne može promjeniti ono što ste iskusili da je istina, a iskustvo je puno legitimnije od bilo kakvih teorijskih pričica i filozofija.

Dakle bili smo djeca. Djeca su bila ili mirna ili hiperaktivna. Ili su se brže razvila ili sporije. Ili su bila povučena ili napadna, što bi kasnije psiholozi prepoznali kao introvert i ekstovert filozofiju, ali možeš to zvat kako god očeš. Ono što je zajedničko svoj toj djeci je da su bila glupa. Odlikaš, ispodprosječne ocjene, nebitno. Dijete kao dijete treba biti tretirano kao niže biće kojem treba nadzor.

Zašto kažem da su sva djeca glupa? Zato jer kao dijete ne poznaješ svijet, imaš iskrivljenu sliku o priti mač svemu ikada, mozak ti je infatilan i nerazvijen, kao i vlastite misli i znanje. Znaš samo ono što su ti nametnuli učitelji, okolina i roditelji.

Djeca su preslika svoje okoline, bez filtera.

Kratak primjer: U mome djetinjstvu, bilo je mnoštvo vidljivog zla bez filtera, kada su se “normalna” djeca okomila na “retardirano”dijete, kada je dječak rekao djevojčici da je rugoba ničime izazvan, bilo je čak i tučnjave između dječaka i djevojčice, a kamoli maltretiranja jačih prema slabijima, I sve to u novije “humanije” doba, zamisli si samo djecu prije 100- 150 godina.

Ali recimo, ovaj primjer mi je najzgodniji za poantu. Bili smo nas troje dječaka prijatelja. Kada bi igrali nogomet i netko bi slučajno pao na pod, podrapao koljena, pao s bicikla ili slično… Jedan dječak je doslovno svaki puta to dočekao sa najglasnijim mogućim smjehom izrugivanja, kao da mu je sva životna radost u toj tuđoj nesreći i bolu. Nije on to radio jer je zlo dijete, već zato jer je to refleks onoga što dijete osjeća, bez ikakve empatije prema drugom djetetu, bez filtera. Danas, kao odrastao i kao roditelj, on taj refleks filtrira, te kada njegovo dijete padne i podrapa koljena, sigurno ne reagira jednako- barem se nadam!? 😅

Nisu sva djeca takva naravno, ali ovo nije tekst o njima. Ovo je tekst o isključivo zloj djeci. Takva djeca obično naprave trajnu štetu onoj djeci koja su njihova suprotnost i nisu podrugljiva. Jer kada dijete nema empatiju za osjećaje drugog djeteta, tada može početi psihički maltretirat. Kada to mutavo dijete vidi nešto što mu se ne sviđa poput fizičke mane, ono će to istaknuti, okomiti se na to, reći glasno pred svima da osramoti i ponizi, bez filtera, ne shvaćajući da nanosi štetu. Ako zlo dijete misli za drugo dijete da je ružno, ono će mu doći u lice i reći da je ružno ničime izazvano. Ili će se okomiti na bilo kakvu manu ili nedostatak. Jer ponavljam, djeca su mali idioti! Zlo se također vidi u fizičkom maltretiranju slabijih za koje sam siguran da je svaki čitatelj ovoga barem svjedočio kao promatrač ako ne i kao sudionik u vlastitome djetinjstvu.

Zašto ja sve ovo uopće pišem? Zato jer koliko god klišej zvuči, sumnjam da većina mojih nesigurnosti i psiholoških rana ipak imaju korijene iz djetinjstva, a siguran sam da nisam jedini.

Danas, kada sve vidim iz druge perspektive, pitam se koliko je nehotično od roditelja da uopće puštaju djecu da se igraju sama sa drugom djecom. To je kao da pustiš dijete da se druži s intelektualno infatilnim idiotima bez filtera. Kada bi mozak djeteta usporedio s mozgom odraslog čovjeka, ispalo bi da puštaš djecu da na njega utječe okolina mentalno zaostalih. U tom slučaju, štete i psihološke posljedice razno raznih vrsta su neizbježne. Gdje drugdje u prirodi, majke ti mile moš’ vidjet da se hrpa štenaca druži sama i vrti svoje kolo bez odraslih. Zašto uopće ima toliko bully-a u školama, igralištima, općenito? Upravo zato jer su djeca u tom trenutku bez nadzora odrasle jedinke u svom malom svemiru s nerazvijenim kaosnim mozgovima !!! (Zapravo svaki bully voli nastupati kada nema nadzora- zapamti! Ali o tome neki drugi puta)

Isto tako vidim da pojedinci kada postanu stari ili stariji, te i dalje ostanu nasilnici, ostaju infatilni u glavi kao i ta jebena djeca. Filteri su im preslabi te i dalje ostaju bullyiji, a to se poklapa sa činjenicom da nasilnici uvijek imaju niži IQ od onog koga maltretiraju.

Poanta: Čuvaj vlastito djete od djece bez filtera, jer ta djeca su čistokrvno zlo.