Moderna furka Do you even science bro nas je polako ali sigurno uvjerila da našim osjetilima jednostavno nije za vjerovati. Potrebne su dakle “znanstvene studije” da bi nešto bilo dokazano. Osobno iskustvo je irelevantno ako o tome nema istraživanje nadležnih tijela, jer kvantna mehanika, molekularna biologija i atomska fizika govore nešto potpuno kontraintuitivno od ljudskog iskustva. Atomi se nikada ne doidruju znate…

Ali mi nismo atomi ni molekule, mi smo ljudi, stoga možemo imati samo ljudsko iskustvo. Ljudsko iskustvo nije točno iz perspektive atoma, ali niti atomsko iz ljudske.

Evo primjer zanemarivanja osjetila koje sam vidio kod mnogo ljudi, a i sam sam kriv za to:

Znanstvene studije, doktori, WHO i razna istraživanja ukazuju da veganska prehrana nije štetna za ljudsko zdravlje, naprotiv, čak je i zdrava. U međuvremenu, hrpetini ljudi se zdraljve narušilo veganstvom. Problem je u tome što vas varaju osjetila. Znanstvene studije kažu da ste zapravo zdraviji iako se osjećate bolesnije. Jači ste nego ikad iako se osjećate slabo i mršavite .Itd. Bolestan svojim iskustvom pokuša upozoriti druge kako si oni ne bi ugrozili zdravlje veganstvom no još bude napadnut jer je antivegan. Svjetska zdravstvena organizacija je dala zeleno svjetlo veganstvu, zar misliš da bi oni lagali ljudima? Nema znanstvenih istraživanja koje ukazuju da je veganstvo štetno i stoga je logično zaključiti da je zdravo! Ali kada imaš iskustvo, ne treba ti nikakva “znanstvena” studija.

To je samo primjer da ukažem na logiku današnjeg načina razmišljanja i vjerovanja. Mi više ne vjerujemo svojim osjetilima, staronarodnim poslovicama, savjetima niti tradiciji koju su naši stariji prikupljali baš na temelju iskustava, već nadležnim tijelima i njihovim najnovijim kvazi istraživanjima. Zaboravili smo da smo kopnene životinje srednje veličine i ne zamaramo se više stvarima koje su u našoj prirodi, nego slušamo o atomima i galaksijama u svjetlosnim godinama koje nikada nisu namjenjene da ih čovjek vidi niti čak zna za njih, bez moderne znanosti.

Ponekad našim osjetilima i nije za vjerovat, tipa kod bolesti poput shizofrenije, raznih kognitivnih poremećaja ili pak kod osjećaja fizike da Sunce putuje nebom umjesto da se planeta zapravo rotira. Ljubav zapravo nije osjećaj već hrpetina kemikalija u mozgu, glazba je hrpa vibracija. Sve je molekularno, svaka misao, svaki osjećaj. Ali čekaj malo, promatrao sam nebo i Sunce zbilja ide po nebu, a ne obrnuto. To je samo zato jer je svaki čovjek centar svog Svemira. Nije to netočno iz ljudske perspektive, samo iz kozmičke (znanstvene). A što je znanost nego zapažanje i provjera podataka o svijetu?!

Naš mozak je također znanstveni detektor koji iskustvom skuplja podatke i razvrstava ih u svoj znanstveni rad. Iskustva se razlikuju te niti jedno istraživanje u smislu ljudskih iskustava ne može biti “znanstveno” već puko statističko. Naše iskustvo je također zapravo mali znanstveni uređaj, puno bolji od naspram recimo konkretno te veganske studije. Pitanje je samo hoćemo li ikada više vjerovati vlastitoj intuiciji bića kao nekoć ljudi, dok nam autoriteti za osjetila usađuju kontraosjetilne teorije .

Iskustveno znanje se prenosilo naraštajima. Naši preci nisu znali ništa o nanomolekularnom nutricionizmu, a jeli su ispravnije nego mi otkada slušamo što nam nameće hranidbena piramida krcata žitom. Nitko živ ne bi uvjerio čovjeka prije 200 godina da jede samo biljke, dok je to danas vrlo moguće jer iza toga stoji riječ “znanstveno”.

Čuvaj se znanstvenih studija jer su puni znaš već čega.💩