Čovjek je tvorac zidova. Zidovi su od cigle, a cigla je trajnija od ljudskih života.

Mi ljudi, u suštini moramo se odlučiti pripadamo li životinjskome ili božanskom podrijetlu. To je kako kome po volji. Možete izabrati oboje ili niti jedno. Meni je zbilja svejedno jer obje opcije podrazumjevaju na to da smo barem nekada bili čoporska vrsta, prije zidova.

Čoporske životinje u slobodnome svijetu ne koriste zidove. Mi smo, naravno uz one vrste koje čovjek zarobi, izgleda jedina vrsta koja ih koristi i još k tome svjesno. Ne podsjećaju li zgrade i neboderi na uzgoj kokoši? Napućena populacija koja živi u separiranim boksovima razdjeljena na milijarde fragmenata.

Posvećujemo naše kratkotrajne i prolazne životiće na kupnju i najam zidova koji su daleko trajniji od nas samih. Zar moraju baš biti od cigle? Mogu li kupiti svoje zidove od nekog jeftinijeg materijala da ne posvetim baš čitav život otplaćivanju istih? Blago si puževima 🐌

Kako smo odgojeni u tom sustavu koji je već oblikovao uzgoj ljudi u zidovima puno prije naše egzistencije, teško nam je uopće zamisliti ljudsku vrstu koja bi živjela u čoporu kao zajednica, prirodno.

Zidovi kao takvi ne predstavljaju ništa osim ograđivanja. Važnije je ono što jesmo i ono što se događa unutar tih ili bilo kojih drugih zidova.

Teško nam je zamisliti današnji svijet gdje bi zidovi kao takvi bili besplatni! Skromno je za reći kako čovječanstvo ima znanja i resursa da svako ljudsko biće ima svoje zidove, hranu, obrazovanje itd….. Dok u stvarnosti neki nemaju niti jedan zid, a određeni imaju stotine zidova koje tvore vile, apartmane i nekretnine.

Tako ispada da svaki čovjek mora gledati na sebe (svoje zidove) i postati sebičan, baš zbog zidova koje mora graditi kako bi osigurao svoje vlastito dupe. Sebičan barem privremeno, dok traje čovjekov život, a tada će nakon tog pojedinca useliti netko drugi u te iste zidove i nastaviti ih otplaćivati. Vjerovatno uz želju da s vremenom sruši stare oronule zidove i izgradi novu kuću trokatnicu.

Navodno, čovjek je socijalno biće, a istovremeno- ograđuje se zidovima!? Ne shvatite me krivo, ja ne želim biti u kontaktu sa ljudima u obliku čopora i draže mi je biti sam u četiri zida, ali možda je to tako samo zato jer tako živim od rođenja.

Sumnjam da je u ljudskom genomu ugrađena zidarska struka, jer da je, svatko od nas bi si izgradio kuću sam. Zidovi su nam preneseni u obliku kulture, ideologijom. Tako država s lakoćom može svakom ljuskom biću naplaćivati boravak na planeti.

Ako smo na kraju krajeva samo primati koji su čoporska i socijalna bića, gdje većeg paradoksa za socijalno biće od toga da je ljepše i ugodnije u četiri zida nego u čoporu.

Možda i nismo toliko društvena bića nakon svega. A ako smo ikada i bili, tada smo očito otišli u potpuno suprotni smjer prirodnih postavka.

Kavez je također vrsta zida, a tko je drugi tvorac kaveza negoli humanodaktil. Sustav koristi istu taktiku i uzgaja nas u našim kavezima kao kokoši iz baterijskog uzgoja, a jedina je razlika u tome što za razliku od kokica, čovjek sam otplaćuje svoj vlastiti kavez egzistencije na planeti.