Iako nemam inspiracije za novim temama, imam neke neobjavljene članke u draftu pa ću ih povremeno izbacivati. 🙂

Istinski mudrac drži usta zatvorena

Naravno da se može proturiječiti naslovu, ali može se i svemu ikad. One željne pažnje i influencere gladne publiciteta ne sprječava takva sitnica za objavljivanje svojih filozofskih čušpajza.

Dok se pak oni mudriji popikavaju na vlastitu objektivnost i suzdržavaju sami sebe od djelovanja. Ne znam jeste li primjetili, jer meni se čini da glavnu riječ nikada ne drže najpametniji, već najglasniji- ekstrovernti tip karaktera. Glasan govor se može spojiti i sa sigurnošću gdje djeluje kako je govornik apsolutno siguran u to što iznosi, pa tako i lakše prisvoji podanike, iako sadržaj može biti potpuna laž i izmišljotina.

Glasni vođe ponesu masu energijom, a ne istinom. Dok istinski mudraci nemaju potrebu za glasnim govorima jer sadržaj ostaje istinit bez obzira kojom glasnoćom je iznesen.

Zamislimo na trenutak mudraca koji zna sve tajne ovoga svijeta i apsolutnu stvarnost – ALI! – ta apsolutna stvarnost je potpuno drugačija od bilo koje postojeće ljudske teorije. Prvo što bi doživio, kada bi to obznanio puku jest da bi bio napadnut, jer svatko bi branio svoje teorije kako to obično biva.

Tko zna, možda je jedan takav pojedinac već među nama, no kada pogleda ljudski mentalitet i ljudsku povijest, vjerovatno zna da to nije vrijedno truda. Jer kada bi iznio apsolutnu stvarnost, proturiječio bi svakom ljudskom biću, stoga bi bio prozvan ludim, heretikom, uvrijeđen, posramljen, a možda i pogubljen.

Zato mudrac radije drži usta zatvorena, pušta one glasne da drže govore za mase i uživa u predstavi kontradiktornih teorija majmunolikih čovjeka.