Pravit ćemo se na trenutak da su sve ideje jednako dobre, istinite, pametne i korisne. Dakle, Ja poštujem vaše vjerovanje, no vi također poštujte moje….

Tornado na slici zapravo pripada Dobrom tornadu. Poslanog od dobrostivog Boga oluja. Ja za razliku od nekih imam dokaz da je taj tornado postojao. Vjerujem također da što mu se više približavam, on je bezopasniji za mene, jer upravo se to i dogodilo, kada je čovjek krenuo prema njemu, tornado se počeo udaljavati. Stoga je dobro za ljude da krenu prema njemu kada ga uoče. Ukoliko mi proturječite, shvatit ću to kao osobnu uvredu i diskriminaciju mog osobnog vjerovanja za koje sam emocionalno vezan.

Jesmo li dužni poštovati tuđe uvjerenje, čisto zato jer netko drugi poštuje naše? Ne. Jer neke ideje jednostavno ne zaslužuju to, a pogotovo one koje imaju potencijal biti  destruktivne. Recimo da ljubazan rasist poštuje vaše kršćanstvo, hoćete li samo zbog toga i i vi poštivati njegovu ideologiju da je određena rasa superiorna?

Naša tolerancija i poštovanje često uključuje ideje koje možda ne bi trebala. Za one religiozne koji su za sakaćenje genitalija djece, za maloljetne brakove, mizoginiju, za antivaxere, frutarijance. Za one koji vjeruju u govoreću zmiju i letećeg konja. Raj, pakao, reinkarnaciju, anđele i demone. Astrologiju, homeopatiju, crnu magiju i sotoniste. Teoričare razno raznih zavjera, ljude guštere, flateartherse i UFO poslanike. Za one koji se identificiraju kao izmišljeni spolovi, rase, zarobljene duše drugih ljudi i vrsta. Bioenergičare, vidovljake, tarot majstore i horoskope………..

 

 

Oglasi